Дизайн и печат от рекламна агенция Ей Ем Дизайн

Новини

Реклама и Маркетинг - различия

• 16.09.2010


Маркетинг и реклама - въпреки че звучат като подобни термини, в действителност далеч не е така. Рекламата е само част от по-голямата игра, наречена "Маркетинг". Маркетингът обхваща пълната концептуализация на една марка още от проучванията за проектиране на реклама до продажбата. Рекламата, от друга страна, е част от маркетинговия процес, който не е нищо друго освен предаване на съобщения и послания чрез различни средства за промотиране на продукт/услуга.


Рекламата е един от най-важните елементи от маркетинговата стратегия, както и най-скъпият. Рекламата представлява изпращане на съобщението за Вашата компания, продукт или услуга в публичното пространство. Рекламата представлява също така задкулисна работа като процес, който включва създаването на различни стратегии и излизането с подходяща такава, насочена към зрителите. Стратегията се състои от планирането на неща като поставяне на рекламите, избор на медиите, които да се използват, по кое време и с каква честота да се пускат рекламите (по правило рекламите се представят чрез медиуми като телевизия, радио, вестници, списания, интернет, електронна поща, мобилни съобщения, листовки, билбордове и т.н.). Най-популярният, разбира се, си остава телевизията, въпреки че рекламата в интернет е все по-популярна.


Най-лесният начин да се разграничи реклама от маркетинг е маркетингът да се разгледа като торта. И ако тортата се разреже, рекламата е едно от парчетата на тази торта. Другите парчета от тортата са проучване на пазара на продукта, дизайн на продукта, медийно планиране, PR, оценяване на продукта, удовлетвореност на клиентите, продажби и много други. Всички тези компоненти или парчета от тортата трябва да работят независимо, но заедно за постигане на по-големи цели, а именно продажба на продукта и изграждане имиджа на фирмата на пазара.


Маркетинг е маратонен процес, включващ много задачи, които изискват часове, а понякога и цели дни за проучвания. Тази част с проучванията отнема най-много време, тъй като включва основно разпознаване и разбиране на отношението, поведението на хората спрямо даден продукт. Дизайнът и разработването на рекламна стратегия също представляват процес, отнемащ доста време. Единствените компоненти, за които е необходимо по-малко време, са самото изпълнение на рекламите и продажбите. Маркетингът може да се възприеме като средство за посредничество между потребителите и компанията.


Много фирми често правят грешката да объркват реклама с маркетинг. Те се опитват да имитират големите компании (като Pepsi и Coke) по отношение на рекламата, но те просто игнорират работата, която се крие зад всичко това. Да вземем за пример логата. Много собственици на фирми са толкова взискателни за логото на фирмата си в реклами, тъй като си мислят, че то ще доведе до повече продажби. Но това, което прави логото работещо и ефективно е не друго, а репутацията на компанията. Логото трябва да препраща към нея и наистина да отразява стойността на компанията.


Освен това не трябва да забравяме, че тези големи компании харчат цели състояния за реклама, която за една новоучредена фирма не може да бъде осъществена. Вместо да харчите излишни пари за брандинг на даден продукт, по-добре да инвестирате пари и време в комуникация с потребителите, тъй като по този начин най-добре ще се насочите към техните очаквания. След изграждането на репутация и достигане на по-голям размер на фирмата, може да мислите повече за тези пищни рекламни идеи и кампании.


Умните маркетинг агенти са агресивни в подхода, а не пасивни. Те провокират съзнанието на потребителя като го карат да направи нещо, а не само да опознае продукта.


Умните маркетинг агенти също така носят вкъщи имената, адресите и номерата на хора, които наистина се интересуват от Вашата фирма, използвайки агресивен маркетинг. Следователно добрата маркетинг кампания говори много за компанията и продуктите, а рекламата дава завършек на усилената работа, извършена от маркетинг агентите, по отношение на продажбата на даден продукт.