Дизайн и печат от рекламна агенция Ей Ем Дизайн

Новини

Особености на външната реклама

• 13.07.2010


Външната реклама е тази, която достига до хората, когато те не са по домовете си. Материалите на този вид реклама са с големи размери, за да се виждат от големи разстояния и височини.

Можем да обобщим следните форми на външна реклама:


- На публични места: Това са тези реклами, които срещаме на открито, по шосетата, както и в големите търговски центрове. Те са прикрепени за специални съоръжения и размерите им достигат до 4-8 метра дължина.

- На специални събития: Този вид външна реклама прилича на рекламата на публични места, но с тази разлика, че се осъществява конкретно за някое важно и специфично събитие.

- На пътя: Тези външни реклами се поставят на места като автобусни спирки, гари, спирки на метрото. Материалите на този тип реклама обикновено имат по-малки размери, тъй като се гледат от по-малко разстояние.

- На транспортни средства (по въздух и по земя): Рекламите се слагат по превозните средства от градския транспорт като автобуси, трамваи, тролеи, както и по отделните мутреси на метрото, по таксита, маршрутки и др.
Що се отнася до рекламата при превозни средства по въздух, става въпрос за външна реклама, която се осъществява чрез прикрепяне към опашките на самолети, плакати с рекламно послание.

Външната реклама е широко разпространена и използвана, но за да постигне оптимален резултат, е необходимо да се обърне внимание на някои важни фактора за изработването на рекламните материали:


- Трябва да са с големи размери и достатъчно атрактивни, за да привличат вниманието и да могат да бъдат видени от далечни разстояния

- Трябва да съдържат кратки, точни и ясни текстове, за да могат да се прочетат и разберат лесно и бързо, още от пръв поглед

- Трябва ясно да се разбира коя марка или фирма се рекламира

- За да привлекат вниманието, използваните цветове трябва да са чисти и изкрящи