Дизайн и печат от рекламна агенция Ей Ем Дизайн

Новини

Различните форми на реклама - част 1

• 30.07.2010


Представяме ви една статия, която ще ви запознае с различните форми на реклама.

Рекламата представлява промотирането на продуктите или услугите на една компания, осъществявано преди всичко за покачване на техните продажби, но и за изграждане фирмената идентичност и споделяне на информация за промени на старите или за пускане на нови продукти/услуги за клиентите. Рекламата се превърна в основен елемент от корпоративния свят и по този начин фирмите отделят значителна част от приходите си за реклама. Има няколко причини за появата и развитието на рекламата:


•    Увеличаването на продажбите на продукти / услуги
•    Създаването и поддържането на фирмена идентичност или имидж на марката.
•    Информирането за промяна на съществуващата продуктова линия.
•    Въвеждане на нов продукт или услуга.
•    Увеличаване разпространяването на марката или компанията.

По същия начин освен различните причини за реклама съществуват и различни медии, които могат да бъдат ефективно използвани за реклама. На тази база са възможни няколко клона на рекламата. Посочените по-долу са различните категории или видове реклама:

 

Печатна реклама - вестници, списания, брошури, флаери

Печатните медии винаги са били популярно средство за реклама. Рекламирането на продукти чрез вестници и списания е често срещана практика. В допълнение към това, печатните медии също така предлагат опции като рекламни брошури и листовки с рекламна цел. Често вестниците и списанията продават рекламно пространство съобразено с областта, заемана от реклама, позицията на рекламата (първа страница / средна страница), както и с читателите на изданието. Така например една реклама в един сравнително нов и по-малко популярен вестник ще струва много по-малко от пускането на реклама в популярните вестници с висок тираж. Цената на печатни реклами зависи и от вида на хартията за печат, например една печатна реклама на гланцирана страница ще струва много повече от рекламата във вестник, който използва хартия с по-лошо качество.Външна реклама - билбордове, павилиони, магазини, изложения и събития

Външната реклама е също много популярна форма на реклама, която си служи с множество инструменти и техники за привличане на клиенти на открито. Най-честите примери за външна реклама са билбордове, дизайни за павилиони, магазини, заведения както и редица прояви и изложения, организирани от дадена фирма. Билборд рекламата е много популярен вид реклама, но за да грабне вниманието на минувачите, тя трябва да бъде много изразителна и завладяваща. Външната реклама за павилиони и магазини не само допринася за по-лесното намиране на клиенти за продуктите на една фирма, но и представлява ефективно рекламно средство за доброто представяне продуктите на фирмата. Организирането на събития или тяхното спонсориране са също една отлична възможност за реклама. Една фирма може да организира търговски панаири и изложения, за да рекламира своите продукти. Освен това фирмата може и да спонсорира събития, които са тясно свързани с нейната дейност и това да се превърне в отлична реклама. Например една компания, която произвежда спортни стоки може да спонсорират спортен турнир и по този начин да осигури добра реклама на своите продукти.