Дизайн и печат от рекламна агенция Ей Ем Дизайн

Новини

Публичност=реклама?

• 23.08.2010Бихме искали да започнем с определянето на термина "публичност".

Публичността създава осведоменост за Вас и/или Вашата фирма. Не е задължително публичността да бъде винаги нарочно създадена. Освен това, от само себе си се разбира, че публичността може да бъде както положителна, така и отрицателна. Следователно публичността, като общо правило, не е напълно управляема. Но от този момент нататък, ще определяме публичността, като:

Вашият опит да се създаде с помощта на различни средства, положително впечатление в съзнанието на вашите потенциални клиенти или потребители.

Публичност, или с други думи, информираност. Публичността не е равнозначна на реклама. Публичността и рекламата са двете лапи на звяра, известен като Маркетинг.

Както споменахме, публичността не е напълно управляема. Но, за разлика от нея, рекламата е управляема. Вие създавате едно рекламно послание и след това го разпространявате по подходящите медии. Всичките аспекти на една реклама могат да бъдат напълно под Ваш контрол. Но все пак да не забравяме, че можете да контролирате само съобщението, а не и отговора спрямо съобщението.


Първото "правило" на Маркетинга:

Като за начало трябва напълно да разберете първото правило на маркетинга. Това правило е следното:

”Хората правят бизнес само с тези, на които имат доверие.”В крайна сметка, при всяко съобщение, което изпращате до потенциалните си клиенти, независимо дали става въпрос за публичност или реклама, Вашата първа и основна цел трябва да бъде създаването на доверие.

Може да съществуват уроци по публичност или по реклама, които да посещавате, но няма такива за изграждане на доверие.

Отделете време днес, за да видите какво да използвате в кампаниите си от тази гледна точка. Дали успявате да изградите доверие към Вас? Или всъщност унищожавате доверието?

Доверието може да се изгради или унищожи съзнателно или несъзнателно.
Всеки може да си плати за някаква реклама и да контролира съдържанието. Но това не е гаранция за съдаване на доверие. Много рядко може да се създаде напълно положителна реклама.
Ако някой види дадена фирма на първа страница на местния вестник, той вярва, че тази фирма е спечелила правото да бъде там. Следователно, публичността създава доверие много по-ефективно отколкото рекламата.

Затова предприемайки нова рекламна кампания, трябва да започнете от самото начало като си зададете най-важните въпроси:

Как да се създаде реклама, която изгражда доверие?

Това се постига просто чрез създаване на съобщение, което провокира хората да му се доверят (марката и последователното използване на тази марка). Тази марка, това съобщение, е в основата на посланието, което искате да представите на света. Това е в основата на всичко останало, което ще се произвежда в маркетинг и рекламните Ви  кампании, от съобщения за пресата до реклами, от радио интервюта до брошури и всичко между тях. Всяко едно изречение или параграф, които създавате, независимо дали е за листовка или за сайт да речем, трябва по някакъв начин да съдържа, да допринася или да е свързано с това брандинг съобщение.

Освен това, не трябва да започвате неподготвени, без да сте реализирали до край най-основните стъпки. Ако се научите да го правите, това може да означава разликата между успеха или евентуалния провал. Всеки човек, от интервюиращия до посетителя на уеб сайта, трябва да може да възприеме посланието Ви в първите три секунди от представянето на вашия материал. Това е точното време, с което посланието реално разполага. Около три секунди.

Това най-често е един подсъзнателен процес. В тези три секунди трябва буквално да уловите вниманието и да създадете достатъчно любопитство, което да задържи заинтересованото лице достатъчно, за да продължи да слуша Вашето съобщение. Как да разберете дали сте постигнали това? С измерване и анализ на отзивите.

Един лесен начин за тази цел е Google Analytics. Това е безплатен инструмент за всеки. Може да го използвате, за да получите много информация относно посещаемостта на конкретна страница или страници от сайта Ви – например колко хора са посетили началната страница, колко време остават там и дали отварят друга страница на сайта или просто го затварят.

Как може да се използва тази информация и до колко е важна тя?

Определено тези данни са от голямо значение. Те дават представа за това доколко съобщението, което искате да предадете, се разпознава от хората, доколко то се възприема правилно или положително от тях, дали им дава това, което искат.
 
Понякога само една дума може да увеличи драстично цялостния коефициент на доверие.

Затова винаги помнете: Вашият продукт се нуждае от маркетинг.

Това, което смятате, че може да създава доверие всъщност може да унищожава доверието в съзнанието на купувачите. Анализът на отзивите ще Ви покаже как се справяте всъщност с тези клиенти, независимо от личните Ви предпочитания.


Подобен анализ ще Ви позволи да усъвършенствате своето съобщение така, че да получите възможно най-добър отзив и реакция. Другите форми на публичност и реклама са малко по-трудни за проследяване, но до известна степен това може да се постигне и при тях.